Firma ZeaChem vyvinula nový proces výroby bioethanolu z celulózy, který využívá bakterie vyskytující se například v zažívacích traktech termitů.
V současnosti se většina amerického biolihu vyrábí z kukuřičných sacharidů, což vedlo v poslední době kromě protestů také ke zvýšení cen kukuřičné mouky a potravin v celosvětovém měřítku. Navíc účinnost výroby je sporná a dopady na životní prostředí spíše negativní.
Tyto okolnosti motivují vědce po celém světě k hledání jiného zdroje biopaliv, a pozornost se čím dál více upíná ke dřevní hmotě, která se také dá přeměňovat na biolíh. 

Tento proces probíhá tak, že se celulóza nejprve rozloží na lignin a sacharidy a z těch se pak vyrábí etanol podobně jako z kukuřice. Běžné postupy používají pro přeměnu kvasinky, které jsou ovšem neefektivní, protože přibližně třetina původní hmoty místo na alkohol přemění na C02 a bez užitku uniká do atmosféry.
ZeaChem místo použití kvasinek nasazuje bakterii Moorella thermoacetica, která se v přírodě vyskytuje například v zažívacím ústrojí termitů či přežvýkavců, kterým pomáhá rozkládat sežranou trávu.
Sacharidy tak nejsou přeměňovány na alkohol a CO2, ale na kyselinu octovou. Ta se potom chemicky upraví na etyl acetát, který se potom převede na etanol pomocí vodíku získaného zahříváním ligninu zbylého z první fáze rozkladu.

Nový cyklus přeměny je prý o 40-50% účinnější než běžné technologie založené na kvašení. Nevýhodou je použití náročnější technologie.
ZeaChem ale uvádí, že díky výrazně větší výtěžnosti ze primárních surovin se to vyplatí a dokonce vydal zprávu, že letos začíná stavět novou továrnu s očekávanou produkcí dva miliony galonů biolihu ročně.  Zdroj ekoblog

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací